Rygsmerter

Der kan være mange årsager til hvorfor man får ondt i ryggen. Det kan komme pga. skader, led problemer og muskelforstrækninger. Helt præcis hvor du har ondt i ryggen kan det gøre nemmere at finde årsagen.

Hvorfor får vi ondt i ryggen?

Der kan være mange forskellige årssager til rygsmerter og ofte kompliceret samspil mellem forskellige faktorer. I visse tilfælde 20-25 % kan man stille en specifik diagnose som diskusprolaps, spinalstenose eller måske en gigtsygdom. I lang de fleste tilfælde 75-80% vil diagnosen være uspecifikke rygsmerter, som betyder de ørige konkrete diagnoser er udelukket, og man står tilbage med smerter som kan have udspring i de skrukturer i ryggen som kan give smerter som fx muskler, diskus, led, nerver, sener og ledbånd. For at komplicere det hel yderligere er der igen mange faktorer som kan spille ind i forhold til hvorfor rygsmerter opstår, og hvordan et forløb udvikler sig. Der kan være genetiske forholde, individuelle eller udefrakommende faktorer, som kan disponere eller udløse rygsmerter og der kan også være mere psysko-sociale faktorer der spiller ind i forhold hvordan et forløb udvikler sig. Indimellem opstår rygsmerter efter et løft eller man kan få et vrid eller en forkert bevægelse og i andre tilfælde kommer smerterne mere snigende og uden årsgagen er helt tydelig. 

Hvad kan jeg tilbyde dig ved Kjær skadeterapi?

I Kjær Skadeterapi kan du blive grundig undersøgt, hvis du døjer med rygsmerter. Jeg kan give dig en grundig information og en vejledning til dig undervejs i dit forløb og sammen kan jeg løse din problematik.       

Hvad kan man gøre ved ondt i ryggen?

Ofte kan man selv gøre en hel del ved sit rygproblem såvel i den akutte fase som længere sigt. Det kan være en god ide at blive undersøgt ved en fysioterapeut/ med kendskab til ryggen. Hvis det er muskelspænding, kan det være en god ide at går til en massør, som kan få løsnet op i dine muskler.

Øvelser og træning er en vigtig del ag behandling ved rygsmerter. I den akutte fase kan det være øvelser der dæmper eller kontrollerer smerten og derefter vil øvelser der er med til at genvinde bevægelighed, styrke og stabilitet vigtige. Der er ikke kun en bestemt øvelser eller træningsmåde, der e den bedste, så det er vigtigt, at du finde det, der passer bedst til dig og som du længere sigt kan have det godt med at gennemføre. For nogle er et hjemmeprogram med få øvelser fint, andre vil helst være på et hold i motionscenter.

Forebyggelse af ondt i ryggen

Den bedste forebyggelse som vi kender den i dag er træning, men også nogle små ændringer i din dagligdage med opmærksomhed på ens holdning, skifte af sidde- og arbejdsstilling mm er vigtige faktorer, som kan gøre en stor forskel. Træning kan ikke altid forhindre rygsmerter i at komme igen men igen men i det fleste tilfælde kan hyppigheden og episoder med rygsmerter reduceres betydeligt hvis ryggen og kroppen er i en god træningstilstand. Der findes mange forskellige øvelser og træningsmuligheder og det er væsentligt at du finder ud af hvad dig passer bedst til dig.